Točka zapisnika

2. Odlok o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina

PATRIK MOČNIK je podal uvodno obrazložitev. IGOR ČESNIK je povedal, da so na skupni seji odbora za finance in odbora za družbene zadeve sprejeli pozitivno mnenje in predlagajo občinskemu svetu, da odlok sprejme.

JOŽKO PREMRN je rekel, da je stanovanjska problematika pereča. V zadnjih dveh letih se stvari v občini premikajo na bolje, žal pa še ni tistega, kar se je obljubljalo. Prav je, da se fond stanovanj osvetli in vidi sestava stanovanj, s katerimi upravlja občina. Ta informacija bi morala biti širša, v kakšnem stanju so stanovanja, kakšni so najemniki, kako se s stanovanji upravlja. Glede odloka se mu zdi, da bi ga morali razširiti. Ne samo stanovanja, ampak tudi stavbna zemljišča, ki jih ima občina namenjena za gradnjo stanovanj, bi morali dati v upravljanje sklada. Kaka zemljišča, ki jih občina ne rabi, bi lahko prodala sosedom. Stanovanjski sklad bi moral imeti vse naloge, ne samo tiste, ki jih s KSD prenašajo na sklad, ampak tudi naloge, ki jih opravlja občina. Tudi nadzor nad izvajanjem tega bi moral biti večji. V tem delu ima predlog dopolnitve, podobno kot v odloku MONG. Pisne predloge bo dal med I. in II. obravnavo. Razširiti bi morali namen delovanja sklada, določiti poslovanje sklada, merila upravičencev itd. Stvari bi morale biti javne, da bi bili občani seznanjeni. Pristojnosti ustanovitelja bi morali razširiti, naloge nadzornega sveta pa tudi nadzor nad delom sklada samega. V odloku MONG nadzor opravlja mestni svet NG. Vsak član OS lahko zahteva od direktorja kakršnekoli informacije in predlaga inšpekcijski nadzor nad stanovanjskim skladom. Glede vrednosti; če hočejo ustanoviti sklad, morajo imeti 10 mio. eur. Pri nas so nekaj nad tem, pa ga zanima, kako je bila ta tržna vrednost ocenjena. Podpira ustanovitev, vendar naj sklad bogati obstoječi fond in čim bolj gospodarno upravljal stanovanja ter daje stanovanja ljudem, ki ga potrebujejo. Noče pa, da se sklad zadolži (ima možnost do 50 % vrednosti portfelja), oz. da bi s posojili kupovali stanovanja na trgu. Če je namen boljše upravljanje fonda, ja, če je ta drugi namen, je proti.

TADEJ BEOČANIN je rekel, da je naredil razmislek o vključitvi zemljišč v sklad, in meni, da sedaj ni dobro. Občina lahko kadarkoli prenese zemljišča skladu in to z zelo jasnimi pogoji: kakšna gradnja, namen, roki … Če bi prenašali že danes, ne morejo definirati pogojev. Sklad bo potreboval pol leta, da se bo vzpostavil, občina bo raje zemljišča prenašala kasneje za konkretne projekte. Naloge občine se prenašajo na sklad. Pravilnik o dodeljevanju neprofitnih stanovanj ni sestavina tega odloka in tega ne bi vključevali. Kar se tiče nadzornega organa, je g. Premrn rekel, da bo dal pisni predlog in se bodo pogovorili. Cenitev je bila narejena. Ob ustanovitvi sklada, bo zadevo pregledal revizor – tako cenitev kot vse ostalo. Sklad se ustanavlja z namenom povečevanja fonda in dobrega upravljanja. Vire mora nekje dobiti – ali jih da občina, ali se bo moral dodatno zadolžiti. Osebno ocenjuje, da se bo gotovo zadolžil.

JOŽKO PREMRN je vprašal, ali se lahko pride do cenitve.

TADEJ BEOČANIN je dejal, da si lahko pride to pogledati k g. Patriku, ker je gradivo zelo obsežno in tega ne bi kopirali.

Ker ni želel nihče razpravljati, je predsedujoči predlagal glasovanje o odloku v I. obravnavi.

H glasovanju se je prijavilo 23 svetnikov. ZA je glasovalo 23 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je Odlok o ustanovitvi javnega podjetja Odlok o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina v I. obravnavi sprejet.

Odlok o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina (I. obravnava)