Točka zapisnika

3. Odlok o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina

TADEJ BEOČANIN je povedal, da so bili vloženi 4 amandmaji in predlagal, da jih g. Jožko pojasni. JOŽKO PREMRN je povedal, da se prvi nanaša na 14. člen glede pristojnosti nadzornega sveta, kjer se doda alineja, da se daje soglasje k višini tržne in službene najemnine za namenska stanovanja. 2. amandma je dal k 15. členu in sicer, da pogodbo o zaposlitvi z direktorjem sklene predsednik nadzornega sveta oz. da se z njo seznani celotni nadzorni svet. Iz medijev lahko vidijo, kako se marsikje zadeve delajo. Če pride do kakih anomalij pri pogodbah, je odgovoren celoten nadzorni svet, zato se mu zdi prav, da je tudi NO seznanjen. 3. amandma je k 18. členu in bi dodali 3 in 4 točko. V 4. amandmaju pa so jasno določene pristojnosti občinskega sveta. Izhajal je iz zakona o javnih zavodih in so ti amandmaji dodana vrednost k odloku. Odbor je razpravljal in sprejel samo dva, misli pa, da bi moral še 1. in 2. IGOR ČESNIK je povedal, da so na skupni seji odbora za finance in odbora za družbene zadeve k vloženemu 1. in 2. amandmaju sprejeli negativno mnenje, k 3. in 4. pa pozitivno mnenje. Občinskemu svetu predlagajo, da sprejme odlok skupaj s 3. in 4. amandmajem.

Ker ni želel nihče več razpravljati, je predsedujoči predlagal glasovanje o amandmaju št. 3. k 18. členu (poslovna politika javnega sklada) in sicer: »Členu se doda tretji in četrti odstavek, ki se glasita: (3) Spodbude javnega sklada po tem odloku so subvencije, ugodni krediti, garancije in drugi finančni ukrepi za pospeševanje dejavnosti na stanovanjskem področju. (4) Pomoči fizičnim osebam po tem odloku so dodelitev stanovanja z neprofitno najemnino in subvencije stanovanjskih najemnin.«

H glasovanju se je prijavilo 23 svetnikov. ZA je glasovalo 23 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je amandma št. 3 sprejet.

Predsedujoči je predlagal glasovanje o amandmaju št. 4 kot dodano poglavje »IX. NADZOR NAD DELOM SKLADA« in z novim členom 21. členom (pristojnosti občinskega sveta). »Spremeni se 21. člen (pristojnosti občinskega sveta), ki se glasi Nadzor nad delom in poslovanjem javnega sklada opravlja občinski svet občine Ajdovščina. Vsak član občinskega sveta občine Ajdovščina lahko od direktorja ali nadzornega sveta javnega sklada zahteva kakršnekoli informacije, potrebne za izvajanje nadzora. Direktor oziroma predsednik nadzornega sveta pa pošlje zahtevane informacije občinskemu svetu kot organu. Vsak član občinskega sveta občine Ajdovščina lahko na podlagi prejetih informacij predlaga ustreznemu organu inšpekcijski nadzor nad javnim skladom.« Obstoječi 21. člen, postane 22. člen in tako naprej.

ZA je glasovalo 23 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je amandma št. 4 sprejet. Predsedujoči je rekel, da je potrebno mnenje občinskega sveta o tem, ali želijo glasovati o amandmajih, za katere je odbor sprejel negativno mnenje. Prosil je za glasovanje o sklepu:

Glasuje se o amandmaju štv. 1 k 14. členu (pristojnosti nadzornega sveta) »Členu se doda nova alineja, ki se glasi:

  • daje soglasje k višini tržne in službene najemnine za namenska stanovanja.« ZA je glasovalo 10, PROTI 13 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da sklep ni sprejet. Predsedujoči je predlagal glasovanje o sklepu:

Glasuje se o amandmaju štv. 2 k 14. členu (pristojnosti nadzornega sveta) »Členu se doda nova alineja, ki se glasi:

  • Ustanoviteljica imenuje direktorja za dobo največ štirih let. Po poteku mandata lahko ustanoviteljica na podlagi javnega natečaja isto osebo ponovno imenuje za direktorja javnega sklada. Delovno razmerje z direktorjem se sklene za določen čas, za čas trajanja mandata. Pogodbo o zaposlitvi z direktorjem sklene predsednik nadzornega sveta, ki jo pred podpisom soglasno potrdi nadzorni svet.«

ZA je glasovalo 11, PROTI 12 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da sklep ni sprejet.

Ker ni želel nihče več razpravljati, je predsedujoči predlagal glasovanje o odloku v II. obravnavi s sprejetima amandmajema.

ZA je glasovalo 23 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je Odlok o ustanovitvi javnega podjetja Odlok o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina v II. obravnavi sprejet.

Odlok o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina (amandma št. 3 - 18. člen)
Odlok o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina (amandma št. 4)
Odlok o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina (amandma št. 1., 14. člen)
Odlok o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina (amandma št. 2., 14. člen)
Odlok o ustanovitvi Javnega stanovanjskega sklada Občine Ajdovščina (II. obravnava)