Točka zapisnika

8. Cenik komunalnih storitev

LUKA JEJČIČ je podal uvodno obrazložitev za vse sklepe.

KATJA MUŽINA je povedala, da so na odboru sprejeli pozitivno mnenje k sklepom in predlagajo, da jih občinski svet sprejme.

JOŽKO PREMRN je rekel, da je leta 2019 OS sprejel višino najemnine, ki jo KSD plačuje občini za najem infrastrukture. Za leto 2020 je KSD plačal 1,542 mio, za leto 2021 pa 1,715 eur. To je cca 12 % višji prispevek in bi moral biti vključen v nove cene. Najemnina za infr. naj bi bila po zakonu najmanj v višini amortizacije. Ta način se v naši občini ne izvaja. KSD plačuje Občini Vipavi samo v višini amortizacije, v naši občini pa je še prispevek za nove investicije (lani je bilo tega 634.000). Zaradi tega so zneski na položnicah primerno večji. Izvirni prihodek bi moral biti komunalni prispevek, tam pa je občina med najnižjimi v Sloveniji. Ta politika se mu ne zdi prava. Plačujejo nekaj, kar nimajo. V naši občini je 44 % objektov priključenih na javno kanalizacijo, v Vipavi pa 55 %. Naša občina ima 72 km fekalnih kanalizacij, 48 km mešanih, v Vipava je 39 km fekalnih, samo 2,4 km mešanih. V naši občini je stanje dosti slabše oz. premalo vlagajo vanjo. Komunalni prispevek bi moral biti namenski za izgradnjo kom. infrastrukture. Grivče naj bi bile izvedene 20-21, pa niso šle v realizacijo. V naši občini bodo plačevali vodo 44 % dražje, kot Vipavci. Najemnino so povečali za 200 eur. Tudi gospodarstveniki se pritožujejo. Morali bi peljati skupno politiko.

TADEJ BEOČANIN je rekel, da drži navedba, da so pred leti dvigovali omrežnine s ciljem dodatnega prispevka za infrastrukturo. Sredstva so porabljena za ta namen, z vlaganji morajo pospešeno nadaljevati. Vso infrastrukturo, ki jo na novo zgradijo, vračunajo v najemnino. Zato je treba pričakovati, da se bo v prihodnjem letu še povečala ta postavka. Letos se bodo v najemnino dodale Dobravlje. Tudi, ko bo končan Skuk oz. vodovod do Hrušice, se bo konkretno odrazil v najemnini. Leta 2027 bodo prihodki iz omrežnin višji od novih vlaganj in takrat se bodo lahko odločili, kako naprej. Do takrat je smiselno to politiko ohraniti.

ALENKA Č. KOBOL je dodala, da vsako leto pri ZR poročajo o namenskosti porabe teh sredstev. Poraba je evidentirana in je jasno, katere naložbe so se izvedle.

ALOJZ KLEMENČIČ je rekel, da je prepričan, da 2027 ne bo viška sredstev. Vsakih 6 let ostaja cena vode za Novo Gorico nespremenjena. Bila je nekako politično določena. Prosi za odgovor, lahko tudi kasneje. Ima informacije (vendar ne ve, če so prave), da se da blato z manjšim postopkom zmanjšati na razumne meje in naj bi se investicija hitro povrnila. Te cene bodo rasle, še posebno tam, kjer se prijavi samo eden na razpis.

LUKA JEJČIČ je pojasnil, da je bila s sodno poravnavo določeno, da se vodarina fiksira vse dokler se ne sklene pogodba z VIKom. Ta pogodba še ni bila sklenjena, ker s strani VIKa ni pripravljenosti. Potrudil se bo letos skleniti to pogodbo. V pogodbi bo treba fiksirati tudi omrežnino. Edini način, ki ga vidi je, da jim določijo cene po elaboratih. Videli bodo, kakšna cena vodarine dejansko bo, ker namreč lahko upravičijo samo stroške, ki jih imajo s pripravo vode in bo cena lahko odstopala navzgor ali tudi navzdol. Omrežnino preračunajo iz najemnine glede na količine, ki gredo VIKu. V Ajdovščini so vpeljali aerobno stabilizacijo blata in ga v minimalnih količinah izvažajo v Avstrijo na sežig. Gre pa za velike količine in so možne dve investicije. Namesto stiskalnice bodo uporabili centrifugo in bodo s tem znižali količine za 3 do 4 %. Druga varianta je sušenje blata. Pripravili bodo projekt, ker je dolgoročno to prava rešitev. Aerobno stabilizacijo pa bodo vpeljali v čim večji možni meri.

JOŽKO PREMRN je vprašal, zakaj je tako velika razlika vodarine med Ajdovščino in Vipavo – 44 %?

LUKA JEJČIČ je rekel, da morajo upoštevati razliko, ki jo ustvarijo pri cenah. Ta plus, ki je v Vipavi višji, so upoštevali pri novi ceni ter stroški priprave vode so nižji in je vodarina toliko nižja. Letos so svetniki prejeli še elaborat za odpadne sveče. Planirali so 13 ton sveč (lani jih je bilo 11 ton). Družbam računajo storitev zbiranja, skladiščenja in nalaganja. Iz tega naslova bodo občani imeli nižjo ceno zbiranja odpadkov. Posebne storitve vezano na omrežnine – na odpadnih vodah in čiščenju so določili še ostale industrijske onesnaževalce. To so tisti, ki delajo moritoring na odpadnih vodah. Pri pitni vodi so zajeli vse te onesnaževalce, ter vsa podjetja, ki imajo vodna dovoljenja oz., ki jo uporabljajo vodo za tehnološke namene.

MITJA TRIPKOVIĆ je vprašal g. Klemenčiča, kako izgleda inv., ki se povrne še prej, kot je končana.

ALOJZ KLEMENČIČ je dejal, da se take ideje plača.

Ker ni želel nihče več razpravljati, je predsedujoči predlagal glasovanje o Sklepu o cenah storitev oskrbe s pitno vodo. H glasovanju se je prijavilo 21 svetnikov. ZA je glasovalo 21 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep sprejet.

Predsedujoči je predlagal glasovanje o Sklepu o cenah storitev oskrbe s pitno vodo za posebne storitve sklepu. ZA je glasovalo 23 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep sprejet.

Predsedujoči je predlagal glasovanje o Sklepu o cenah storitev odvajanja in čiščenja odpadnih voda.

ZA je glasovalo 21 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep sprejet.

Predsedujoči je predlagal glasovanje o Sklepu o cenah storitev odvajanja in čiščenja odpadnih voda za posebne storitve sklepu.

ZA je glasovalo 23 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep sprejet.

Predsedujoči je predlagal glasovanje o Sklep o cenah zbiranja komunalnih odpadkov in odvozu nagrobnih sveč.

ZA je glasovalo 19 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep sprejet.

Predsedujoči je predlagal glasovanje o Sklepu o cenah uporabe pokopališke infrastrukture ter pogrebno pokopaliških storitev.

ZA je glasovalo 24 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep sprejet.

Predsedujoči je predlagal glasovanje o Sklepu o cenah javne snage ter vzdrževanja občinskih cest, ulic, parkirišč, parkov in zelenic

ZA je glasovalo 24 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep sprejet.

Sprejme se Sklep o cenah storitev oskrbe s pitno vodo za posebne storitve
Sprejme se Sklep o cenah storitev odvajanja in čiščenja odpadnih voda.
Sprejme se Sklep o cenah storitev odvajanja in čiščenja odpadnih voda za posebne storitve
Sprejme se Sklep o cenah zbiranja komunalnih odpadkov in odvozu nagrobnih sveč.
Sprejme se Sklep o cenah uporabe pokopališke infrastrukture ter pogrebno pokopaliških storitev.
Sprejme se Sklep o cenah javne snage ter vzdrževanja občinskih cest, ulic, parkirišč, parkov in zelenic
Sprejme se Sklep o cenah storitev oskrbe s pitno vodo.