Točka zapisnika

3. Izvajanje občinskega programa varnosti:

Poročilo PP Ajdovščina o delu na območju občine Ajdovščina v letu 2021

MARKO TERBOVŠEK je podal uvodno obrazložitev.

SUZANA KRAŠNA je rekla, da jo zanima podatek o narkomaniji med mladimi. Ali mu je kaj poznano, da so se začeli tudi iz drugih krajev primorske zbirati na lokacijah v Ajdovščini -Avtobusna postaja, stari mlin, zaklonišče pri Fructalu, kjer puščajo maske, pločevinke... Ajdovščina je postala pribežališče za te posebneže.

MARKO TERBOVŠEK je dejal, da o mladoletnikih ne more govoriti. Mamila v občini so, že v tem letu so imeli zaseg drog. Da se tudi drugi srečujejo tu, je obveščen. Obvestili so ga tudi, da so v stare mlinu vrata ponovno odprta. V tem tednu so večkrat preverjali, vendar do sedaj niso dobili še nikogar. Vrata bodo ponovno zaprli. Drogeraši vedno krožijo, naši so pa lahko v Novi Gorici. Prodaja je. Na tem se dela veliko.

TADEJ BEOČANIN je rekel, da so se z Lukom Jejčičem, direktorjem KSD dogovorili, da opravljajo redne preglede teh lokacij. Če bodo kje vrata zopet odprli, jih bodo takoj zamenjali.

SUZANA KRAŠNA je rekla, da si je šla sama ogledati, zaklonišče in stari mlin, in je odpadkov vseh vrst, ni da ni.

JANEZ TRATNIK je pohvalil delo policije in komandirja, ki si je vzel na znanje njegovo lansko pripombo ter se malo bolj potrudil pri izdelavi poročila. Še vedno ni preglednic, da bi primerjali med leti. Zanima ga, ali je kaj novega z brezpilotnim letalom.

MARKO TERBOVŠEK je rekel, da ni nič novega. Zadevo obravnava kriminalistična policija iz Nove Gorice, zato ne ve nič konkretnega.

BOJAN MIKUŠ je vprašal, ali so se letos kaj kadrovsko okrepili, ali še vedno krpajo z Novo Gorico?

MARKO TERBOVŠEK je rekel, da ni nihče odšel in dobili so 4 nove, oz. se še ena šola. Tako so nekako uspeli reševati situacije zaradi covida. Sedaj bodo videli, kako bodo reševali migrante na J meji.

TADEJ BEOČANIN se je zahvalil komandirju.

  • Poročilo Medobčinske uprave Mestne občine Nova Gorica, Občine Ajdovščina in Občine Brda – medobčinske inšpekcije in medobčinske redarske službe v letu 2021

DUŠAN BREMEC je podal uvodno obrazložitev.

SUZANA KRAŠNA je prosila za obrazložitev, kakšne pristojnosti imajo redarji v zvezi s parkiranjem na zemljiščih, ki niso v lasti občine. Konkretno za stanovanjskimi bloki pri zdravstvenemu domu - desna stran urgence so modre cone, levo je prosto parkiranje oz. je nekaj belih označb. Ta zemljišča so v privatni lasti.

DUŠAN BREMEC je dejal, da je ena njihovih pomembnejših nalog svetovanje in ozaveščanje. Mirujoč promet je osnovna naloga redarstva in je tu največ aktivnosti. Ne glede na lastnino površin, ki so namenjene za parkiranje, in so dane v splošno rabo, lahko ukrepajo tudi na takih zemljiščih. Kjer pa privatnik parkiranje omeji s prometno signalizacijo, kot je pri ZD, je zemljišče privatno in tam nimajo pooblastila. Pristojni so torej na površinah, ki so dane v javno rabo oz. se odvija javni promet.

JANEZ TRATNIK je dejal, da glede tabel v poročilu ni najbolj zadovoljen. Za prihodnje leto bi lahko naredili malo primerjave z lanskim letom po določenih sklopih. Pohvalil bi redarsko službo, enakega mnenja pa ne more deliti z inšpekcijskih delom. Zato g. Bremca vprašuje, kako je zadovoljen s svojim delom. Ne zdi se mu prav, da je odziv 3 mesece in več. Ko inšpekcijska služba pride na mesto, da obvestilo ali mogoče kako odločbo. O takih stvareh, ki so širšega pomena, bi morala biti obveščana tudi KS oz. občina. Prav bi bilo, da vpleteni dobijo informacijo.

DUŠAN BREMEC je rekel, da ocenjuje delo inšpekcije kot dobro, ker so imeli 30 % delovne sile. Po informaciji pošlje najprej redarsko službo, da dobi mnenje, če je lokacija nevarna za javni promet. Če ni, lahko gredo na teren čez pol leta oz. čez leto. 3 mesečni rok je zelo hiter glede na kadrovsko zasedbo. Če s plugom porine kamenje na travnik, to ni nujno, ker ni nevarnosti za javni red in mir. Ko je ogrožen promet, nemudoma ukrepajo. Tabele lahko drugo leto pripravijo drugače. V prekrškovnem postopku so kot organ samostojni in ni treba obveščati ostalih. Svojega postopka ne komentirajo komer koli. Pomembno je, da se vzpostavi korekten stik in se v postopku ugotovi. Sodeluje s prijavitelji, ki pa jih po zakonu ne smejo izdati. Medsosedske spore naslovi na civilno pravo.

JANEZ TRATNIK je dejal, če jih KS obvesti o nepravilnost, ali jih lahko čez pol let vpraša, kako zadeva napreduje?

DUŠAN BREMEC je dejal, da lahko. Ima 61 predsednikov KS, oz. 48.000 ljudi. KS so prvi pokazatelj nečesa. KS je informator, ki ima svoj položaj. Zaradi bolniške se fizično ni dalo več kontaktirati.

ALOJZ KLEMENČIČ je rekel, da ob cestah na fasadah oz. s tablami vabijo k dejavnostim, ki jih že dolgo ni več. Prosi, da 1X na leto opravijo pregled in opozorijo lastnike, da jih morajo odstraniti. Kako poteka vnos kazni v sistem? Kdo lahko vnaša kazni v sistem oz. jih briše ven? Nekdo je rekel, da že napiše kazen, potem pa priteče ženička, ki je šla po plenice in je ne more kaznovati. Iz poročila izhaja, da se pojavljajo odlagališča odsluženih vozil. Ali so to parkirišča, gozdovi, privatne parcele, kje? Z izjavo, da so tudi parkirišča pred blagovnicami v njihovi pristojnosti, ga begajo. Prejšnja medobčinska uprava je to eksplicitno zanikala, oz. so trdili, da tudi s pooblastilom lastnika, nimajo tam kaj delati. Če je neko parkirišče pred veleblagovnico, in ga lahko lastnik kadarkoli zapre, ter je označeno, da je parkiranje dovoljeno za kupce, ne more biti javno parkirišče. Zdi se mu, da tam nimajo nobene dolžnosti, niti nobene pravice.

DUŠAN BREMEC je pojasnil, da imajo poseben program – prekrškovni. Vse je digitalno in praktično se brisati ne da. Če se kaj popravlja, je evidentirano in je potrebno utemeljiti. Brisanje prekrškov je kaznivo dejanje in tega ni. Pooblaščena uradna oseba (redar, inšpektor) ima jasna pravila in vse evidentirano. Zapuščena vozila se nahajajo v ulicah v centru Ajdovščine ali po vaseh. Ukrepajo lahko samo na javnih površinah. Na privatni njivi te pristojnosti nimajo. Lahko pa napiše zapisnik in posreduje zadevo kmetijski inšpektorici. Imajo pristojnosti na vseh prometnih površinah, ki so dane v javno rabo – vsem pod enakimi pogoji. Tukaj izvajajo nadzor, tudi pred veleblagovnicami, predvsem invalidska parkirna mesta kaznujejo. Da pa bi preverjali, da je res kupec in upravičen do parkiranja, ne zmorejo. Njegova izjava je preverjena.

ALOJZ KLEMENČIČ je vprašal, kako naj uporabniki vejo, kaj je dano v javno uporabo.

DUŠAN BREMEC je pojasnil, da po prometni signalizaciji. Če piše privatna lastnina, ne bodo ukrepali.

ALOJZ KLEMENČIČ je rekel, da nihče ne more od njega zahtevati, da na svojo parcelo postavlja prometni znak. Saj ni res to. Kar ni jasno označeno, da je javno, ni javno.

TADEJ BEOČANIN je rekel, je parkirišče dano v javno uporabo, če je označeno s prometnim znakom za parkirišče. Drži, da je ta informacija povsem nova za občinski svet, ker je bilo rečeno, da tam nimajo pristojnosti.

ANGEL VIDMAR je rekel, da mu številke na 15 str. ne grejo skupaj - 517 prekrškov, 872 opozoril. Ali so ga izrekli tudi takrat, ko prekrška ni bilo? Izdanih plačilnih nalog je 42, plačanih kazni 94.

DUŠAN BREMEC je povedal, da so ta opozorila pisna, ne ustna in so evidentirana v sistemu. V času covida so bila pisna opozorila in je šlo za prekršek. 517 je bilo opozoril na avtu, s čemer se prične postopek. Kazen lahko nekdo plača v 14 dneh, drugače sledi opozorilo in je še enkrat možno plačilo v 8 dneh. Izdali so 42 plačilnih nalogov, od 517 jih je 94 plačalo v tistih 8 dneh.

MARJAN VIDMAR je povedal, da je z redarji lepo delati, saj so na njihovem območju lepo počistili okolico. Redarji ne smejo posegati na privatno zemljišče. Kaj lahko naredijo občani, če nekdo pusti na njihovem zemljišču star avto? Ljudje nimajo denarja za tožbo.

DUŠAN BREMEC je dejal, da na privatni travnik redar ne sme stopiti, inšpektor pa lahko, če zbira dokaze. Lastnik naj poizve, kdo je pustil vozilo in ga prosi, da ga odstrani. Napiše lahko pismo, da naj lastnik vozilo odstrani in ga pusti nekaj časa na vozilu. Če ga ne, naroči odstranitev vozila, oz. ga premakne na kraj, kjer ne škodi. Drugače se lahko gre tudi v tožbo.

ALOJZ KLEMENČIČ je dejal, da je bila pred časom že predlagana rešitev, da se vozilo potegne na javno dobro. g. Bremec je navedel toliko novitet, ki se razlikujejo od prej, da bi predlagal posebno točko na to temo. Lahko bodo morali popravljati odlok.

JANEZ TRATNIK je dejal, da je pred pol leta vprašal glede problematike za pošto v Ajdovščini. Zadnjič je še vedno naletel na isti problem.

DUŠAN BREMEC je rekel, da so sigurno na tej lokaciji vsak dan in kaznujejo. Nemogoče je pričakovati, da bodo vsi problemi rešeni. Večina ljudi ne ve, da tam kjer ni črte, ne smejo parkirati. Ne more zagotoviti celodnevne prisotnosti.

  • Poročilo občinske uprave o izvajanju ukrepov Občinskega programa občine Ajdovščina v letu 2021

MOJCA R. PLANINC je podala uvodno obrazložitev.

Ker ni želel nihče več razpravljati, je predsedujoči predlagal glasovanje o Oceni izvajanja Občinskega programa varnosti Občine Ajdovščina.

H glasovanju se je prijavilo 23 svetnikov. ZA je glasovalo 23 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je Ocena izvajanja Občinskega programa varnosti sprejeta.

Glasovanje o Oceni izvajanja Občinskega programa varnosti Občine Ajdovščina