Točka zapisnika

9.  Prenos lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja državnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček

JANEZ FURLAN je podal uvodno obrazložitev. IGOR ČESNIK je povedal, da so na odboru za gospodarstvo, odboru za finance in komisiji za kmetijstvo sprejeli pozitivno mnenje in predlagajo občinskemu svetu, da sklep sprejme.

ALOJZ KLEMENČIČ je vprašal, ali se bo cevovod Ajdovščina – Vipava napajal iz našega dela zajetja Vogršček?

JANEZ FURLAN je rekel, da ne. Del, ki bo namakal črniško polje, se napaja iz zgornjega jezera, ki se pod AC preliva v glavno jezero. Glavni odvzemni objekt je v spodnjem jezeru ob pregradi. Tisto jezero zagotavlja glavnino volumskih zalog vode (7 milionov m3) samega namakalnega sistema.

ALOJZ KLEMENČIČ je rekel, da v gradivu piše, da v trenutku, ko se bo priključila Ajdovščina in Vipava, pričakujejo prihodek 80.000 eur (plačilo stroškov, ki se bodo delili na več uporabnikov). Če se bodo priključili na glavno jezero, bodo morali dobiti soglasje lastnikov, to je 4. občin. Od njih bodo odvisni. Čudi ga, da niso šli v skupno lastništvo. V 4. ali 5. členu pisma o nameri piše o varovanju poslovnih skrivnosti. Ali je to sedaj umaknjeno?

JANEZ FURLAN je pojasnil, da jezero ostaja v državni lasti, prenašajo se cevovodi, črpališča,… Tista navedba je bila zavedena, potem so sledile naslednje aktivnosti in se sedaj lahko prosto razpolaga z dokumenti.

Ker ni želel nihče več razpravljati, je predsedujoči predlagal  glasovanje o  naslednjem sklepu:
  1. Občinski svet Občine Ajdovščina pooblašča župana Občine Ajdovščina, da v imenu občine sklene Pogodbo o prenosu lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja državnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček.
  2. Občinski svet Občine Ajdovščina pooblašča župana Občine Ajdovščina, da v imenu občine sklene Sporazum o sodelovanju na projektu prevzem in tehnološka posodobitev namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček in organiziranju gospodarske javne službe upravljanje, vzdrževanje in delovanje lokalnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček. H glasovanju se je prijavilo 21 svetnikov. ZA je glasovalo 16 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep sprejet.
Prenos lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja državnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček (sklep)