Točka zapisnika

1.      Informacije in pobude:

DAVID KOREN je vprašal, koliko interesentov se je odzvalo na razpis za oddajo stolpa na tržnici, oz. ali je bil izbran ponudnik. V Lokalnih Ajdovščina je bilo zapisano, da je bil na seji sprejet sklep o izbiri izvajalca za izgradnjo večnamenske gimnastične dvorane. Kakšen sklep so sprejeli?

TADEJ BEOČANIN je povedal, da je bil prvi razpis za stolp neuspešen, ker se ni nihče prijavil in ga bodo ponovili. Kar se tiče lokalnih – dvomi, da je bilo to zapisano na občinski strani. Gre za napako, ker niso sprejemali takega sklepa.

JOŽKO PREMRN je ponovil vprašanje, kje se zatika pri investiciji za Strane, ker odgovora ni dobil.

TADEJ BEOČANIN je rekel, da bo do naslednje seje.

JANEZ TRATNIK rekel, da je pogodba za Holistik potekla. Zanima ga seznam opreme, ki je prišla s tem projektom. Projekt je bil dobro zamišljen, vendar ni zaživel tako. Kdo je lastnik teh osnovnih sredstev? Nekatera se sedaj že odstranjujejo, pa so še delujoča. Kje bodo pristala? Nekatere pa se popravljajo in ga zanima, kdo bo plačnik.

ALOJZ KLEMENČIČ je rekel, da so zadnjič na hitro sprejemali spremembo odloka o nagradah z nekim namenom, predvsem ta del, ki se tiče častnega občana. Ali lahko župan pove, če je prišlo to v poštev, ali ne?

TADEJ BEOČANIN je dejal, da je bil popravek sprejet preventivno, kar je tudi povedal na sestanku svetniških skupin. Njegovega predloga v tem letu ni za pričakovati.

DEJAN ŠKVARČ je dejal, da so v ponedeljek že izvedli sanacijo pri odlagališču v Dolgi Poljani. Pohvalil jih je, ker je bilo hitro narejeno. Tudi župan v medijih večkrat navaja dobro sodelovanje s trenutno vlado. Ne ve, zakaj je v slovenskem prostoru tako slabo mišljenje o politiki. Dotaknil se je nesreče na Bevkovi ulici med šolarjem in vozilom - zvin roke. Rad bi preveril novico v medijih, da ni svetlobnega prometnega znaka. Ni imel časa, da bi šel pogledat, in ne ve kaj je mišljeno. V Ajdovščini je kvaliteta življenja visoka, mnoge pa motijo zamaški v krožišču. Zanima ga mnenje župana, ali je Ajdovščina prenaseljena, ali se morajo navaditi na tak način življenja?

TADEJ BEOČANIN je okrog nesreče rekel, da prehod ni opremljen s svetlobnimi prometnimi znaki oz. utripajočimi oranžnimi lučmi nad cestiščem. Promet je res gost, posebno v konicah, vendar Ajdovščina ni prenaseljena. Upa, da bodo Ajdovci z ureditvijo kolesarskih stez uporabljali druga prevozna sredstva, zaradi mobilnosti v mestu. Izboljšati morajo še prometno infrastrukturo. Za območje obvoznice in Tovarniške ulice direkcija projektira ureditev križišča. V planih je, da bodo takoj po izdelavi projektov izvedli javno naročilo za izbor izvajalca. Letos naj bi bilo to urejeno. Zagotovo bo potrebno sprejemati tudi dodatne ukrepe, da se bo mesto razbremenilo. Število vozil v mestnem središču je preveliko.

DEJAN ŠKVARČ je vprašal, ali so nujne tiste luči?

JOŠT ČERNIGOJ je povedal, da je na tem območju promet omejen na hitrost 30 km/h. Konkretnih informacij o dogodku nima, zato do uradne razlage tega ne bi komentiral. Ali je šlo vozilo prehitro ali ne, ne more reči. Tam je šolska pote, zato je omejitev na 30 km/h, ob šoli je bila izdelana študija. Omejitev je tudi v smeri vrtca. Hitrostne ovire so postavljene in težko komentira, ali so potrebne še luči. Lahko so se samo mediji narobe izrazili oz. niti ne ve, kje so povzeli to mnenje. Zaradi izvajanja del oz. določenih zapor cestišč, je precej vozil. Ta dan je bil še rally in so lahko vozniki iskali druge variante. Bil je prometni kolaps.

MIHA KAPELJ je rekel, da ni znaka za konec naselja, ko se gre iz Vipavskega Križa proti Cesti. Imajo nov asfalt in pločnike, zato predlaga postavitev znaka Vi vozite pri šoli v Dobravljah. Zaradi varnosti bi bilo smiselno.

ANGEL VIDMAR je pri pregledu ta IPja ZA Pilonovo hišo ugotovil, da ta zadeva ne zajema samo Pilonove galerije, ampak še Rustjevo in Križarjevo hišo. Ali je tako prav, ali narobe razume?

TADEJ BEOČANIN je povedal, da je IP narejen samo za prenovo PG v enem delu, in ne posega na druge objekte. Vsebinsko je projekt sestavljen iz dveh delov. IP je izdelan za potrebe prijave na razpis Ministrstva za kulturo.

KATARINA AMBROŽIČ je dodala, da sta Rustjeva in Križajeva hiša omenjeni v kontekstu – zakaj je to območje zanimivo, s katerimi vsebinami bodo nadaljevali, kje so odprte možnosti. Prenova ja načrtovana samo za Pilonovo galerijo v delu obnove in razvijanja turističnih produktov ter digitalizacije.

ANGEL VIDMAR je dejal, da bere v IPju: vrednost operacije 1,9, vrednost; 1. sklop prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije, 2. sklop Pilonova galerija, Rustjeve hiša je enako 927.000 eur. Naslov pa navaja samo Pilonovo galerijo.

KATARINA AMBROŽIČ se je opravičila in rekla, da bodo preverili; lahko so pripeli napačen IP. Imeli so polno dela že z samo izdelavo IPja in potem še gradivo za OS. Bodo preverili in dali pravo gradivo.

ANGEL VIDMAR je dejal, da velja tisto, kar je rekel na začetku, kako je pripravljeno gradivo.