Točka zapisnika

5. Redna delovna uspešnost direktorjev javnih zavodov – Osnova šola Col, Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, Gasilsko reševalni center Ajdovščina, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

TADEJ BEOČANIN je podal uvodno obrazložitev

Osnovna šola Col

SUZANA KRAŠNA je povedala, da so na odboru sprejeli negativno mnenje za OŠ Col in OŠ DL Ajdovščina ter pozitivno mnenje za Lavričevo knjižnico, in predlagajo občinskemu svetu, da predlagane sklepe sprejme.

KAZIMIR ČEBRON je povedal, da so na odboru sprejeli pozitivno mnenje za GRC Ajdovščina, in predlagajo občinskemu svetu, da predlagan sklep sprejme.

JOŽKO PREMRN je vprašal, kaj je bil razlog, da niso podali soglasja za OŠ Col in DL Ajdovščina.

SUZANA KRAŠNA je rekla, da je odgovor isti, kot zadnjič.

JOŽKO PREMRN je dejal, da je bilo zadnjič rečeno, da tisti, ki predlagajo 100, niso realni. Tisti ravnatelji, ki delajo dobro, niso nagrajeni, tisti ki delajo slabše, pa so. Kakšen sporočilo dajejo ravnateljem, ki imajo pod sabo toliko učiteljev in vzgojo naših otrok? Kaj naj od njih pričakujejo? Če jim ne znajo povedati, kaj je narobe, zakaj sploh svetniki odločajo. To je problematika, s katero se mora seznaniti celoten občinski svet, da vejo o čem odločajo. Lani se je to začelo in ne ve, kateri cilj se tukaj zasleduje? Treba se je pogovarjati, jih spodbujati. Če je kaj narobe, jim je treba povedati. Tak način ni pravi. Kako si lahko to pravico vzamejo? To je širši problem in bi se ga župan moral zavedati.

TADEJ BEOČANIN je povedal, da je z vsemi ravnatelji prejšnji teden opravil 3 urni sestanek. Sklep je sestavljen iz dveh delov: iz mase plač, ki nima nobene povezave s tem, kako je človek ocenjen in drugi del je ocena. Občinski svet tega ne more obravnavati ločeno, ampak je paketno glasovanje. Občinski svet ne more povedati, kateri del sklepa mu ustreza, kateri ne. Ključni del je določitev mase plač, ki ne govori o uspešnosti direktorja, niti o njegovi oceni, ampak samo, koliko sredstev se namenja za nagrado. Če se občinski svet v enem delu ne strinja, takega soglasja ne more dati.

ALOJZ KLEMENČIČ je menil, da ne more biti samo ena dejavnost kaznovana, vse drugo je nagrajeno. Če bi bila 1 ali 2 iz tovrstne dejavnosti zavoda slaba, bi to razumel. Da pa je celotno osnovno šolstvo enotno ocenjeno slabo, tega ni moč sprejemati z levo roko. Predlagal je, da OS opravi obsežno razpravo o tem, da bodo povedali svoje mnenje. Odloča namreč koalicijski del. Nekatere OŠ so bile na nekaterih segmentih ocenjene kot najboljše v Sloveniji. Protestira proti takemu načinu. OS ima pravico vprašati po kaki razlagi. Odbor naj za tem stoji.

TADEJ BEOČANIN je ponovil, da sklep ni sestavljen samo iz ocene, govori tudi o masi, ki se jo namenja izplačilu. Taka točka ne bi bila ustrezna, ker OS nima pravice ocenjevati dela ravnateljev, ampak svet zavoda.

ALOJZ KLEMENČIČ je dejal, da je mislil, da se pogovorijo o osnovnem šolstvu, ali je res nekaj narobe, ali ni. Lahko zanemarijo, kdo jo vodi.

TADEJ BEOČANIN je še enkrat rekel, da ta sklep ni povezan s kvaliteto delovanja naših OŠ.

UROŠ ŠTOR je rekel, da je bila zadeva na svetu šole predstavljena – plačala bo država, ne se sekirat. Če je v svetu 5 učiteljev, je najbolje, da se pohvali ravnateljico. Ali se jim na drugi strani ne zdi čudno, da je vse 100 %? Srž problema je že prej.

JOŽKO PREMRN je dejal, da je bil v svetu GŠ in ZD, in zadeve pozna. Če ne sprejmejo sklepa, problema na bodo rešili. Ta zadeva se ne dogaja samo v OŠ, ampak povsod. To ne drži. Masa plač – potrjevali so 5 % ali 3,5 %. Prva leta mandata to ni bil problem, sedaj je. Problem je samo tam, kjer so ocene 100 %. Misli, da gre za politično držo – mi smo, potem pa dolgo ni nobenega. Koliko časa so potrebovali, da so svetniki dobili mikrofon pred sabo, da se usedejo in razpravljajo. Problem je v pripravi gradiv, pravočasnost. Tukaj se kaže odnos do OS, nujno zlo. Župan je bil na sestanku z ravnatelji 3 ure, vendar svetniki nič ne vejo. Tukaj bi morala biti izmenjava informacij. Zadeve je treba spremeniti.

TADEJ BEOČANIN je rekel, da zavrača navedbo o nujnem zlu, ker je tudi po njegovem mnenju občinski svet najvišji organ občine.

LJUBO VIDRIH je rekel, da je bil lani član sveta ZD in sta bila 2 %. Tudi v dopisu ministrstva je bilo navedeno od 2 do 5 %. Zakaj se prikazuje stvari črno - belo. Če je za šole 3,5 %, je 3,5 %.

MITJA TRIPKOVIĆ je dejal, da je bilo zanimivo poslušati g. Klemenčiča in g. Premrna – navedena je bila »politična ihta«, oz. »mi smo in potem dolgo nobenega«. To ga je spomnilo na razpravo v državnem zboru, ko je vladajoča koalicija spremenila zakon in zmanjšala štv. učiteljev v svetu zavoda OŠ. S tem so povečali vlogo ustanovitelja. Mogoče je vsebina teh mahinacij ista stvar.

JANEZ TRATNIK je rekel, da je že zadnjič začel s problematiko delovanja direktorja GRC, danes pa bi ga nagradili. Pred sabo ima evidenco požarne straže na podjetju Kurivo. Požarna straža se ni vršila, mogoče je bilo to opravljeno vsak 2. ali 3. datum, podpisi so se vršili za nazaj. Sam direktor je 24. 9. 2021 šel iz službe prej in straže ni mogel opravljati. Predsednik sveta zavoda bi moral te stvari pregledati, narediti zapisnik in ukrepati. Avtomobili imajo GPS, zaposleni imajo kartico prisotnosti na delavnem mestu in obstajajo kamere. Prav bi bilo, da bi enkrat prišli do zaključka. Ne glede na to, kaj je navedel, ve, da bodo nekateri glasovali za njegovo delavno uspešnost, in s tem pokazali, da ne vidijo, kdo izmed direktorjev oz. ravnateljev je zaslužen za uspešnost. Dobro je, da bodo kmalu volitve in se bo občinski svet prevetril.

Ker ni želel nihče več razpravljati, je predsedujoči predlagal  glasovanje o naslednjem sklepu:

Občinski svet Občine Ajdovščina ne poda soglasja k višini dela plače za redno delovno uspešnost ravnatelja in ravnateljice Osnovne šole Col, ki jo je za leto 2021 določil svet zavoda, in sicer: Jasmina Likar Štinjek (doseganje meril: 100 %), Jernej Ferjančič (doseganje meril: 100 %), skupna masa plač: 5 %.

 H glasovanju se je prijavilo  26 svetnikov. ZA je glasovalo  15, PROTI 8 svetnikov.   Predsedujoči je ugotovil, da  je predlagan sklep   sprejet. 

Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina Občinski svet Občine Ajdovščina ne poda soglasja k višini dela plače za redno delovno uspešnost ravnateljici Osnovne šole Danila Lokarja Ajdovščina, Ireni Kodele Krašna, za leto 2021, ki jo je določil svet zavoda (doseganje meril: 100 %, masa plač 5 %).

Ker ni želel nihče razpravljati, je predsedujoči predlagal  glasovanje o  sklepu.
  ZA je glasovalo  16, PROTI 8 svetnikov.  Predsedujoči je ugotovil, da je sklep     sprejet.

Gasilsko reševalni center Ajdovščina

Občinski svet Občine Ajdovščina podaja soglasje k višini dela plače za redno delovno uspešnost direktorja Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina, Blažu Mlečniku, za leto 2021, ki jo je določil Svet zavoda Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina na svoji 7. seji dne 23. 3. 2022 in je priloga tega sklepa (doseganje meril: 100%, masa plač 5%).

Ker ni želel nihče razpravljati, je predsedujoči predlagal  glasovanje o  sklepu.
  ZA je glasovalo  17, PROTI 7 svetnikov.  Predsedujoči je ugotovil, da je sklep     sprejet.

Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Ker ni želel nihče razpravljati, je predsedujoči predlagal  glasovanje o  sklepu:

Občinski svet Občine Ajdovščina podaja soglasje k višini dela plače za redno delovno uspešnost direktorja Lavričeve knjižnice Ajdovščina, Arturju Lipovžu, za leto 2021, ki jo je določil svet zavoda (doseganje meril: 84,75 %, masa plač 3,5 %).

  ZA je glasovalo  23 svetnikov.  Predsedujoči je ugotovil, da je sklep     sprejet.
Redna delovna uspešnost direktorjev javnih zavodov – Osnovna šola Col, Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, Gasilsko reševalni center Ajdo (Osnovna šola Col)
Redna delovna uspešnost direktorjev javnih zavodov – Osnovna šola Col, Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, Gasilsko reševalni center Ajdo (Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina)
Redna delovna uspešnost direktorjev javnih zavodov – Osnovna šola Col, Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, Gasilsko reševalni center Ajdo (Gasilsko reševalni center Ajdovščina)
Redna delovna uspešnost direktorjev javnih zavodov – Osnovna šola Col, Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, Gasilsko reševalni center Ajdo (Lavričeva knjižnica Ajdovščina)