Točka zapisnika

9.      Cenik komunalnih storitev

LUKA JEJČIČ je podal uvodno obrazložitev za vse sklepe.

KATJA MUŽINA je povedala, da so na odboru za gospodarstvo sprejeli pozitivno mnenje k sklepom in predlagajo, da jih občinski svet sprejme.

JOŽKO PREMRN je rekel, da se v izračunu izkazuje 10 % povečanje glede na leto 2021. Ljudem je treba jasno povedati, zakaj je do podražitve prišlo. Če je direktorja prav razumel, je to največ na račun podražitve električne energije. Ali je to res samo zaradi tega ali tudi zaradi večje porabe? Na podlagi kakšne cene električne energije je narejena kalkulacija za leto 2022? V zadnjem četrtletju 2021 je bila cena 66 € za eno MWh. Zanima ga, kako so izvedli ta nakup oz. kako so prišli do te cene.

LUKA JEJČIČ je povedal, da so dolžni delati razpise. Tokrat so ga izvedli preko skupnosti komunal (20 podjetij). Razpis je narejen, kot mora biti. Cena je poleti zrasla na 100 €. Večina firm je čakala z nakupom, oni pa so močno privarčevali, ker so kupili elektriko do konca leta.

JOŽKO PREMRN je ugotavljal, da so kupili po ceni 133 € za MWh za leto 2022. Ali imajo podatek tudi za leto 2021?

LUKA JEJČIČ je povedal, da je bila borzna cena 50 €, enotna tarifa pa nekaj čez 56, plus marža dobavitelja. Januarska lanska faktura za komunalo je bila 21.000, letos januarja pa 54.000. V februarju, marcu in aprilu, so bili oproščeni plačevanja omrežnine. Kdo bo na koncu plačnik omrežnine, bo odločilo ustavno sodišče. Elaborate potrjuje OS s 1. 6. in zato prvih pet mesecev ustvarjajo izgubo. V podražitev so vključili tudi to razliko. Če bi bila postavljena previsoka cena in bi s tem ustvarili presežek, bi ga morali naknadno poračunati. Občani ne bodo oškodovani. Asfalt je dražji, cement celo dvakrat.

JOŽKO PREMRN je prosil, če bi lahko naredili izračun za podatek v prilogi 1 na strani 20 (vodarina). Kako so prišli do teh izračunov? Prosi za kasnejši odgovor.

ALOJZ KLEMENIČ je vprašal, če je prav razumel, da cenijo vodo za Novo Gorico. Če se prav spomni, je bila dogovorjena cena 0,115. Zgleda, da jo ponujajo po 0,0986.

LUKA JEJČIČ je rekel, da je cena za VIK 14 % nižja, ker je sodišče odločilo v sporu, da je cena 0,115 € dokler ne sklenejo pogodbe, potem grejo na ceno iz elaborata. Vse stroške za VIK vodijo posebej in po teh kalkulacijah je cena sedaj 14 % cenejša, kot je bila.

ALOJZ KLEMENČIČ je smatral, da je to izhodiščna cena in jo bodo usklajevali z elaboratom. Govora je o obdelani oz. pitni vodi. Janez je imel za namakanje višjo ceno vode, kot je ta za NG. En ali drug izračun ni pravilen.

LUKA JEJČIČ je ponovil, da se stroški knjižijo posebej. Sodišče je to ceno postavilo in jo morajo upoštevati, dokler z elaborati ne dokažejo, kakšna cena bi morala biti. Pribitki so bili prej višji, zato so plačevali več. Elaborat so dolžni delati po uredbi, kalkulacije so transparentne.

Ker ni želel nihče več razpravljati, je predsedujoči predlagal  glasovanje o  Sklepu o cenah  oskrbe s pitno vodo.

H glasovanju se je prijavilo  24 svetnikov.  ZA je glasovalo 22 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep    sprejet.
Predsedujoči je predlagal  glasovanje o  Sklepu o cenah oskrbe s pitno vodo za posebne storitve.
ZA je glasovalo 22 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep    sprejet.

Predsedujoči je predlagal  glasovanje o  Sklepu o cenah  odvajanja in čiščenja odpadnih voda.
ZA je glasovalo 21 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep    sprejet.
Predsedujoči je predlagal  glasovanje o  Sklepu o cenah odvajanja in čiščenja odpadnih voda za posebne storitve.
ZA je glasovalo 21 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep  sprejet.
 Predsedujoči je predlagal  glasovanje o  Sklepu o cenah zbiranja komunalnih odpadkov.
ZA je glasovalo 22 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep    sprejet.
         Predsedujoči je predlagal  glasovanje o  Sklep o cenah odvoza nagrobnih sveč.
ZA je glasovalo 24 svetnikov. Predsedujoči je ugotovil, da je sklep    sprejet.

LUKA JEJČIČ je v zvezi z vprašanjem o odpadkih na ekoloških otokih povedal, da so lani izvajali izobraževanje, na katero se je odzvalo kar lepo število ljudi. Žal se odzovejo le tisti, ki so najbolj vestni. V medijih stalno obveščajo, kako se ločuje odpadke. Povezali so se tudi z medobčinsko inšpekcijo in izvajali nadzor na ekoloških otokih. Če je inšpektorica ugotovila sledljivost od kje so neločeni odpadki, je tudi ukrepala. Delavci iz tujine niso vajeni ločevanja odpadkov, na ekoloških otokih končujejo tudi kosovni odpadki, kar vsem povečuje stroške. Stroški zaradi tega grejo gor, vendar kaj več od tega kar že delajo, ne morejo narediti, niso niti pristojni.

Cenik komunalnih storitev (oskrba s pitno vodo)
Sprejet
Cenik komunalnih storitev (oskrba s pitno vodo – posebne storitve)
Sprejet
Cenik komunalnih storitev (odvajanje in čiščenje odpadnih voda)
Sprejet
Cenik komunalnih storitev (zbiranje komunalnih odpadkov)
Sprejet
Cenik komunalnih storitev (odvoz odpadnih nagrobnih sveč)
Sprejet
Cenik komunalnih storitev (odvajanje in čiščenje odpadnih voda – posebne storitve)
Sprejet